Als hij na twee uur autorijden thuis kwam, hadden de muziek uit de zes speakers en de soepele autotechniek hem getransformeerd in motorolie. Soepele, smeerbare motorolie.

Vloeibaar en onthecht zat hij in de zware bolide. Parkeren hoorde daar nog bij. Altijd achteruit de garage in. Doelbewust en snel. Op spiegels en sensoren, zonder achterom te kijken.

Daarna begon de chemie op te stropen. Hij moest systemen afkoppelen. Zijn tas van de stoel nemen. Het colbert terug pakken. De afstandsbediening laten knerpen. En de eerste stappen in het huis zetten, waar het gezin hem verwachtte.

Olie mengt niet met water. Het drijft erbovenop. Het valt uiteen in druppels en kringen, zonder verband, uit het lood geslagen. Zijn gezin was het water. Onmogelijk om aan te sluiten, al deed hij zijn best. Nu eens reageren op klachten. Dan weer welwillend luisteren. Soms corrigerend. Meestal volgend. Dobberen.

Als hij het eten op had en de keuken was opgeruimd, trok hij zich terug in zijn kantoor beneden. Een beetje schrijven aan opdrachten of rekeningen. Naar de radio luisteren. Voorbereidende zaken doen. Klanten behandelen, dingen waar hij overdag niet aan toe was gekomen. Soms kwam het vloeibare terug. Dan was hij door zijn verstand te gebruiken het hele huis even vergeten.

Daarna volgde een korte avond boven, in de huiskamer. Terug in de mengbeker. Waar de inmiddels optredende vermoeidheid streed met de zekerheid iets te missen in de krant, op de buis of in een nog ongelezen boek.

Na de onvermijdelijke nacht en een slaap met meestal vergeten dromen, diende een nieuwe dag zich aan. Het was niet ondenkbaar dat er op deze dag weer zo’n moment aanbrak, een moment waarop hij kon ontsnappen, een moment waarop hij stromend werd. Maar met het licht was ook de agenda teruggekomen. Met verplichtingen. Er kwam geen eind aan de dingen die hem in beweging hielden.

Eerzucht en geldingsdrang maakten nog wat goed. Op elke pagina van zijn Omniplan verstopten die twee zich in kleine lettertjes als tijdstippen en namen, als bedrijven en onderwerpen. Met de later te factureren uren in potlood ernaast. Zodat hij zijn zware bolide op de weg kon houden.

©Jan Kloeze, nov. 2018

Lees ook Radionieuwsdienst of De Superconducteur.