Wat een wijf. Ellen ten Damme. Een scheiding en een chemo doorstaan. Zoals ze zelf zegt.

Ze is – met bijrol voor huisvogel Arie L. Ekster – haar eigen beste gezelschap. Net als ik. Ze woont op een boot. Net als ik.

Ik ben verliefd. En kansloos. Zo’n prachtig, gebutst lijf. Strakke kont, man. Je weet toch. Nee, dan moet je mij hebben. Een jaar of vijf ouder, een kilo of vijf te zwaar en op de schaal van lenigheid sta ik met vijf nul achter.

Ze stond in het Nieuwe DelaMar met een Kerstshow. Toegift: Mariah Carey’s All I want for Christmas. Ik zeg: eat your hart out, Mariah. Ellen kondigde het aan als een tits and ass lied. Nou die heeft ze. Zoals ze ons uitbundig liet zien. Met een knipoog, zo van ik heb het eigenlijk niet nodig, maar als je het niet kan laten, kijk dan maar eens goed.

Heb ik gedaan. Indrukwekkend. Tot mijn niet aflatende verbazing, krijg ik beelden op mijn netvlies van Ellen met haar voormalige echtgenoot, de humorloze Duitser, waarover ze vertelde voordat ze het lied ‘Ich liebe wie du lügts’ aanhief.

Powervrouw. Taming of the shrew. Oude patronen: man vreest overweldigende, onverzadigbare vrouw. En dat is ze. Maar ik zie in haar ook de vrouw die wil ontspannen en loslaten. Iemand die zo kan bewegen als Ellen ten Damme, moet zich kunnen laten gaan. Anders wordt ze niet zo los. Zoals zij. Toch is ze weer alleen. Dat zal niet voor niets zijn.

Misschien... Ik sluit het niet uit. Ik bedoel, water. Wonen op het water. Dat is een verbinding. Dat doen we allebei. En dat is echt anders. Dat moet je liggen. Dat moet passen bij de behoefte te willen drijven. To float. To dobber. Maar wel midden in de stad, in de beweging, de energie van de stad. Die voelen. Daar midden in staan. Contact mee maken. En toch er buiten blijven. Kijken. Zien. Verwerken. Omzetten. Scheppen. Dat hebben we gemeen. Net als liefde voor taal. Voor muziek. Voor de macht te beroeren.

Wat ik zou willen weten. Is die ekster te vertrouwen?

Lees ook Naastzitter, De mens is een kuddedier of maak een andere keuze.

©Jan Kloeze

April, 2016