When life gives you chocomel

Er is de laatste tijd veel te doen over Engels op hogescholen en universiteiten. Als we in het onderwijs weer gewoon Nederlands spreken, blijven de buitenlandse studenten weg en komen hun studentenkamers vrij voor eigen volk. Dat is de redenering. Maar het willen verdrijven van buitenlandse talen op universiteiten is een achterhoedegevecht. Zelfs in mijn tijd – jaren tachtig – was het zonder begrip van de Engelse taal vrijwel onmogelijk om überhaupt te studeren.

Het Nederlandse TikTok staat vol met Engelstalige filmpjes en BookTok behandelt vrijwel uitsluitend Angelsaksische literatuur (mede omdat die boeken een stuk goedkoper zijn, maar dat terzijde).

Randstedelingen kennen het fenomeen dat een Blokkermeisje, een GGD-prikster of de ober op het terras je glazig aankijken als je in het Nederlands vraagt welke pan zonder pfas is uitgerust, of ze je linker- of je rechterarm wil hebben en wat er op de tap wordt geschonken. Natuurlijk is het vervelend dat ze je niet begrijpen. Maar vrijwel iedere Nederlander schakelt moeiteloos over op het Engels. En dat is een groot goed, want we zijn in dit kleine landje nou eenmaal onderdeel van Europa, van de wereld. Wie wil Franse toestanden met fransozen die navelstaarderig menen dat hun land het centrum van de wereld is?

Hoe ingeburgerd Engels is ons land, blijkt ook en vooral uit de televisiereclame. Want als het niet werkte, deden marketeers het niet. Denk aan mindblowing slogans als Movement that inspires (Kia); It’s the dough (New York Pizza); Impact on society (Topicus); Change the world sleeping (Yumeko); When life gives you chocomel. En de allermooiste: Get your skin on your side (Gladskin).

Om de onvermijdelijkheid van het Engels definitief te onderstrepen: steeds meer Nederlandse (soms vertaalde) romans krijgen Engelstalige titels. Een greep uit een vrij recente bestseller 60 lijst: Mindf*ck Challenges, Master your mindset, Choosing Me, Mayday, Atomic Habits en Can’t hurt me. Mijn eigen (Nederlandstalige) roman die eind februari 2024 uitkomt, is getiteld Starfighter.

Een achterhoedegevecht, dat zeg ik.

©Jan Kloeze