Raden van toezicht leren van elkaar [BoardRoomZORG]

Twee leden van een raad van toezicht observeren een andere raad in zijn natuurlijke omgeving, dus tijdens een reguliere vergadering. Voorzitters Bert Kuijf en Niels Noorderhaven vertellen over hun ervaringen tot nu toe.

Ze reageerden op een schrijven van de NVTZ, medio 2015. Daarin werden raden van toezicht opgeroepen mee te doen aan een nieuwe vorm van intercollegiale toetsing, als onderdeel van het traject van professionalisering en transparantie in het interne toezicht zoals beschreven in het aanpalende interview met Marius Buiting, directeur NVTZ.

 

Ze kozen eigenwijs voor elkaar

Er kwam een matchingsbijeenkomst, waar raden van toezicht aan elkaar werden gekoppeld. Bert Kuijf en Niels Noorderhaven besloten ter plaatse de uitkomst van de georganiseerde koppeling los te laten. Ze kozen eigenwijs voor elkaar, ondanks dat ze elkaar op deze bijeenkomst voor het eerst ontmoetten.

‘Het klikte. En belangrijker, we zitten in dezelfde sector maar in verschillende regio’s. Dat leek ons een meerwaarde’, aldus Noorderhaven, voorzitter van de raad van toezicht bij De Wever, een grote instelling voor ouderenzorg in Tilburg en omgeving.

 

Niet alleen toekijken, ook feedback geven

‘Inmiddels zijn we vanuit onze raden één keer fly on the wall geweest bij een vergadering van de andere raad’, vertelt Kuijf, voorzitter van de raad van toezicht bij Stichting Pleyade, een kleinere instelling voor ouderenzorg in Arnhem en omgeving. Het is bij deze vorm van intercollegiale toetsing overigens niet de bedoeling alleen maar toe te kijken. Er wordt ook feedback gegeven, zowel aan elkaar na afloop van de vergadering als uiteraard eenmaal terug in de eigen raad van toezicht.

 

Bezoek en tegenbezoek

Noorderhaven bezocht eind 2015 als eerste de vergadering bij Pleyade, samen met een collega raadslid. Daarna volgde nog in hetzelfde jaar het tegenbezoek bij De Wever.

 

Dit artikel beschrijft in detail de leereffecten van deze vorm van collegiale toetsing en gaat tevens in op het vervolg ervan. In twee boeiende kaders worden tevens de betrokken raden van bestuur en de betrokken raden van toezicht nader geïntroduceerd.

 

Download hier de pdf van het volledige artikel, verschenen in BoardRoom ZORG nr. 2 – 2016.